Artikelenarchief

Bekijk hier het digitale archief met publicaties uit het Haagse Historie magazine.

Nr 14, winter 2019

Oervaders van de Nederlandse ‘volkspers’

Halverwege de vorige eeuw legden activistische journalisten koning Willem II het vuur na aan de schenen met al dan niet verzonnen schandalen. Volgens historici zetten zij de koning aan tot een besluit dat Nederland flink democratischer maakte.

Nr. 27, lente 2023

Onvoltooid verleden

In het herdenkingsjaar van het Nederlandse koloniale verleden laat het Haags Historisch Museum de band van Den Haag met deze geschiedenis zien. Die heeft ook de stad van vandaag gevormd.

Nr. 26, winter 2022

Kermisfamilie Vermolen: ‘Het blijft kriebelen’

In deze donkere dagen wordt het Haagse straatbeeld opgeluisterd door fraai verlichte oliebollenkramen. De bekendste is wel die van Jan Vermolen (59) – zijn handbeschilderde kraam staat op de kop van de Grote Marktstraat aan het Spui. Jan is een telg van de grootste kermisfamilie van Nederland.

Nr. 26, winter 2022

Altijd in beweging: de historie van het hoofdkantoor van de ANWB in het Benoordenhout

Technisch gezien ligt het hoofdkantoor van de ANWB in Wassenaar. Maar in de praktijk heeft de bond veel te maken met Den Haag. Daar zetelt immers de Nederlandse overheid, net als voor andere hoofdkantoren reden om zich hier te vestigen.

Nr. 23 voorjaar 2022

Leeg en zonder ziel. Den Haag in de romans van rond 1900

Uit de Haagse literatuur rond 1900 is bij velen vooral Couperus bekend. Maar er waren meer auteurs die ‘Haagse romans’ schreven. De boeken beelden de stad veelal af als een decor van decadentie, verveling en loos vermaak, waarin jonge vrouwen hun weg moesten zoeken.

Nr. 15 voorjaar 2020

‘Een algehele haat was losgebroken’

Meteen na de bevrijding koelen de boze burgers van Den Haag hun woede op iedereen die in hun ogen maar fout is. Waar de arrestanten naar toe moeten is niet geregeld. Dora Lignac, werkzaam bij de kinderpolitie, wordt commandant van de Centrale Verzamelbewaarplaats voor vrouwen in Den Haag, eerst in het R.K. Meisjes Lyceum, daarna in de Strafgevangenis van Scheveningen.

Het herfstnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu