Artikelenarchief

Bekijk hier het digitale archief met publicaties uit het Haagse Historie magazine.

Nr. 13, najaar 2019

Pionier van de homo-emancipatie: het levenswerk van de Zeeuwse Hagenaar Jacob Schorer

Jacob Schorer kwam op voor de rechten van homo’s. In een niet-aflatende stroom van geschriften streed hij tegen zedelijkheidszeloten en betoogde hij dat homoseksualiteit volstrekt normaal was – in zijn tijd een opzienbarend standpunt.

Nr. 15, voorjaar 2020

Vervolging van de Sinti en Roma in Den Haag

In 1943 vaardigen de Duitsers een trekverbod uit voor Nederlandse Sinti en Roma. Een groot deel van hen vestigt zich in Den Haag. Geregistreerd bij de gemeente kunnen ze een jaar later makkelijk worden opgepakt en weggevoerd. Slechts dertig mensen keren terug uit de kampen.

Nr. 10 winter 2018

Gevonden in de Hofvijver: jeneverkruiken en kunstgebitten

Rond de Hofvijver is de afgelopen eeuwen veel gespeeld. Dat vertellen knikkers, tollen en ijshockeypucks die Stadsbeheer tijdens een grote schoonmaakactie in 1997 van de bodem baggerde. Gedronken werd er ook, gezien het flinke aantal jeneverkruiken in de vijver. En soms werd er te veel gezopen, zo suggereert de vondst van twee kunstgebitten. Wellicht waren de eigenaren dronken en leegden ze hun maag in de vijver, waarbij ze per ongeluk hun neptanden verloren.

Nr. 20, zomer 2021

Duinrell: Raggen door de bossen van baron Philip

‘Eindeloos familieplezier! Voel de wind in je haren in snelle achtbanen, bewonder de vrolijkste shows en maak je Duinrell-dag compleet met een bezoek aan het grootste waterpark van de Benelux.’ Waar nu de karretjes over de kop vliegen en kinderen plonzen in het Tikibad, ruisten ooit slechts de dennen op een statig landgoed. Tot de adellijke eigenaar in de jaren dertig besloot het open te stellen voor het publiek. Meer en minder welgestelde Hagenaars konden er wandelen, kamperen of skiën op een kunstbaan van dennennaalden.

Nr. 15 voorjaar 2020

Een middenstandsvillaatje voor Wilhelmina

Op 13 maart 1945 stapte een gezette, krijgshaftige vrouw, gekleed in een vormeloze jas met een vos om haar nek, over een provisorisch met meel aangebrachte grensstreep in Zeeuws-Vlaanderen. Na bijna vijf jaar zette koningin Wilhelmina daar in het dorpje Eede voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem. Het land waarin zij terugkeerde, was nog voor een deel bezet door de Duitsers en verkeerde in een deplorabele toestand. Dat gold ook voor de residentiestad waarnaar zij terugkeerde op 6 juli 1945. Den Haag was bijna onherkenbaar verminkt.

Nr. 15 voorjaar 2020

‘Een algehele haat was losgebroken’

Meteen na de bevrijding koelen de boze burgers van Den Haag hun woede op iedereen die in hun ogen maar fout is. Waar de arrestanten naar toe moeten is niet geregeld. Dora Lignac, werkzaam bij de kinderpolitie, wordt commandant van de Centrale Verzamelbewaarplaats voor vrouwen in Den Haag, eerst in het R.K. Meisjes Lyceum, daarna in de Strafgevangenis van Scheveningen.

Het winternummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu