Artikelenarchief

Bekijk hier het digitale archief met publicaties uit het Haagse Historie magazine.

Nr. 21 najaar 2021

Interview Wim Deetman en Jozias van Aartsen: ‘Den Haag had iets nodig waarop de inwoners trots konden zijn’

Ze werden er geboren en groeiden er op. De een op het zand, de ander op het veen. Allebei werden ze burgemeester van hun stad. Haagse Historie kijkt met Jozias van Aartsen en Wim Deetman terug op hun ambtsperiode in Den Haag. ‘Als je burgemeester van je geboortestad kunt worden, doet dat wat met je.’

Nr. 22 winter 2021

Russenhuis: Een veilige haven aan het Lange Voorhout

In de jaren zestig en zeventig huisde een groep vluchtelingen midden in de stad op het Lange Voorhout. De Russische émigré’s werd gastvrijheid geboden door de eigenaresse van het pand op nummer 78: prinses Wilhelmina.

Nr. 12 zomer 2019

Het Haagse Bos: Voor de koning én de zwervers

Het is duizenden jaren oud en wellicht de reden dat Den Haag op deze plek ontstaan is: het Haagse Bos, een groene oase midden in de stad. Hagenaars van alle rangen en standen komen hier samen, en het stadsbos draagt de sporen van het Haagse verleden. In 2018 interviewde Haagse Historie de helaas veel te vroeg overleden boswachter Jenny van Leeuwen.

Nr. 18 winter 2020

Stadsherstel deel 13: Monument in vermomming

Haagse bluf, het zou bij de hofstedelijke volksaard horen: jezelf mooier of voornamer voordoen dan je bent. Bij dit dubbele zeventiende-eeuwse pand op de hoek van de Prinsegracht en de Boekhorststraat is het omgekeerd. Het doet zich minder mooi voor dan het van binnen is.

Nr. 17 najaar 2020

Stadsherstel deel 12: Het werd stil aan de kade

De Hagenaars wilden veiligheid. Maar ze kregen een peperduur stadhuis. Halverwege de zestiende eeuw brachten de inwoners van Den Haag geld bijeen voor de aanleg van stadsmuren. De Staten van Holland gaven toestemming voor de bouw, maar toen de twee burgemeesters Joost Jacobszoon en Dirck van Alckemade zagen hoeveel geld er was ingezameld, besloten zij geen stadsmuren op te trekken. Ze bouwden een prestigieus stadhuis, het staat er nog steeds aan de Dagelijkse Groenmarkt.

Nr. 16 zomer 2020

Stadsherstel deel 11: Een hofje aan het eerste Haagse woonerf

De mooiste verrassing van de 2e De Riemerstraat ligt verscholen achter de poort met de eikenhouten deur op nummer 105 A/G. Daar bevindt zich een hofje met zeven tuinderswoningen.

Het winternummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu